Seaside Блог

Сутринта след голямото напиване – грижа за кожата

В сезона на Коледните партита сме. На повечето от нас са известни признаците на главозамайване или подут стомах, показващи, че сме прекалили с онези “напитки за възрастни” на снощната веселба, но малцина си дават сметка, че те имат токсични ефекти и върху кожата. 

 

МАХМУРЛУКЪТ – защо ни мъчи

Учените имат няколко теории защо се появява махмурлукът, който медицината нарича с термина “veisalgia”. Най-популярната теория е тази, базираща се на дехидратиращите свойства на алкохола – той е деуретик, който от една страна повишава уринирането, а от друга - понижава анти-диуретичния хормон вазопресин. Излиза, че алкохолът е нещо като двойно заострен меч – хем ни кара да губим течност, хем пречи на тялото ни да я абсорбира. И ние всички добре знаем какво е да си дехидратиран – уморен, вял, с изразени фини линии, бръчки и пори.

Счита се, обаче, че не само дехидратацията, до която води консумацията на алкохол, е единственият виновник. Друга теория за махмурлука разглежда способността на алкохола да наруши функцията на ензима, отговорен за производството на енергия в нашия организъм, известен като Никотинамид аденин динуклеотид (NAD+). Неговото натрупване в крайна сметка може да доведе до невъзможност на клетките да извършват основни процеси като усвояването на глюкоза от кръвта и регулиране на електролитните нива. Тъй като, обаче, проучванията показват, че не при всички, страдащи от махмурлук въпросните електролитни нива са по-ниски, логично е да се предположи, че основната причина най-вероятно не е тази.

Понастоящем, най-широко приетата причина за поява на махмурлук, се явява натрупването на химикала ацеталдехид. След като човек консумира алкохол, черният му дроб започва да работи заедно с ензима алкохол дехидрогеназа. Този ензим започва да разгражда етанола от алкохолното питие, като един от продуктите, които се получават при тази реакция е именно ацеталдехида – химикал, който е от 10 до 30 пъти по-токсичен от самия алкохол.

От там, друг чернодробен ензим – алдехид дехидрогеназа, метаболизира ацеталдехида в ацетат. Това е по-малко токсична съставка, която по-нататък се разгражда на вода и въглероден двуокис. Ясно е, че тези процеси вземат време, така че докато бъде метаболизиран, ацеталдехидът е виновен за симптомите като изпотяване,  зачервяване, прилошаване, повръщане и други. Картинката не е приятна, нали?

Много по-сериозни последствия от махмурлука има ракът на кожата, а  скорошни проучвания1 показват, че редовната консумация на алкохол значително увеличава риска от squamous cell carcinoma – вторият най-често срещащ се рак на кожата. И по-конкретно, ежедневната консумация на 12,8 г. алкохол се свързва с 22% повишаване на риска от този вид рак. Но, всъщност, след като сте преживяли веднъж ужасния махмурлук, Вие никога вече няма да изпиете и глътка алкохол, нали?

 

МАХМУРЛУКЪТ И КОЖАТА

Освен дехидратацията и натрупване на токсини, прекалената консумация на алкохол може да понижи нивата на Витамин А в нашия организъм. Витамин А, както е известно, има антиоксидантни свойства и участва във възстановяването и обновяването на клетките, което прави кожата ни здрава и младолика. Като антиоксидант, той се бори със свободните радикали и по тази причина, неговата липса или недостатъчни количества правят повърхностния липиден слой на кожата ни уязвим. Но не само това – алкохолът действа съдоразширяващо на капиляите по лицето, предизвиквайки приток на кръв и обостряне на розацеята, от която някои страдат; или по-лошо – води до спукване на някои от тези капиляри и образуването на перманентни паяковидни мрежички по лицето. В допълнение, алкохолните коктейли често съдържат сол и/или захар, а ние знаем, че солта задържа вода, което кара крайниците ни да се подуват, а под очите ни да се оявяват неприятните торбички. Що се отнася до захарта – тя активира хормона IGR-1, който е виновен за прекомерното омазняване на нашата кожа, а освен това може да предизвиква и някои възпалилителни процеси2.

 

НА СУТРИНТА СЛЕД ...

Има множество домашни методи за справяне с махмурлука, на които няма да се спираме тук. Вместо това ще се фокусираме върху това какво може да се направи, за да помогнете на изморената си от непрестанни партита кожа.

Хидратирайте. Възстановяването на водния баланс на Вашия организъм ще помогне на кожата Ви да възвърне повечето от нормалните си функции, при условие, че сте спрели консумацията на алкохол. Пиенето на обикновена вода ще тонизира кожата, тя ще стане по-свежа, фините линии и бръчки ще се смалят. Важно е да нанесете върху кожата си и хидратиращ крем, което най-бързо ще подобри нейния хидробаланс.

Не на зеления чай. Въпреки, че преди време зеления чай беше сред препоръчителните напитки след махмурлук, през 2013 учени от университета Sun Yat-sen в Китай публикуваха проучване, което показва, че макар че зеленият чай е богат на антиоксиданти, той възпрепятства разграждането на алкохола3.

Подобрете цвета на кожата. Екфолиирането ще отстрани сухите и мъртви клетки, които карат кожата Ви да изглежда груба и изморена, от повърхността й. Триенето ще предизвика приток на кръв към кожата, подобрявайки микроциркулацията и придавайки й по-свеж вид. Тъй като дехидратирана кожа изглежда вяла и сивкава, добро решение е да използвате BB крем, руж или бронзант, за да подобрите цвета й.

Подпухналите клепачи. След като сте се прибрали у дома след партито, опитайте се да сложите още една възглавница под главата си, което ще помогне за дренирането на излишните течности и ще намали подпухналите клепачи на сутринта. Горещите душове не са добра идея, тъй като топлината ще засили подпухналостта – по-добре се изкъпете с хладка вода, която освен това е и по-освежаваща. Проблемът със зачервените очи е решим с капки за очи – попитайте в аптеката, кои са най-походящи за Вас. Ако нямате време да ходите до аптеката, могат да свършат работа и навлажени и охладени торбички от черен чай. Благотворното действия на черния чай върху торбичките под очите се дължи на съдържащия се в него кофеин, който има съдосвиващо действие, намалява подпухналостта и е диуретик, помагащ за отстраняването на излишната течност от клетките. Не на последно място, употребата на тониран крем за очи може да свърши чудеса с тъмните кръгове. Избирете продукт, който съдържа частички, разпръскващи светлината, които най-добре ще замаскират проблема. Нанасяйте го с леки потупващи движения, за да не раздразните и без това деликатната кожа около очите си.

Урокът. Подбирайте “напитките за възрастни”, които консумирате – по-добре е да се спрете на малки количества водка, отколкото на тъмни алкохоли, или в най-добрия случай - на червено вино, което съдържа антиоксиданта ресвератрол. Ако решите да употребите алкохол, най-добре е да го направите по време на хранене (или поне да го приемате с храна, съдържаща протеини и мазнини), тъй като това ще забави освобождаването на захарите. И накрая, редуването на приема на алкохол и вода ще намали степента на дехидратация.

Разбира се, най-добрата превантивна мярка срещу махмурлука е да избягвате да пиете алкохол или поне да ограничите количествата. Помните ли сутринта след последното партито?

 

1 - http://tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2016.1158296

2 - http://www.refinery29.com/alcohol-skin-effects

3 - http://www.scientificamerican.com/article/in-search-of-a-cure-for-the-dreaded-hangover/

Назад

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ VS. КОЛА МАСКА И БРЪСНЕНЕ

Лазерната епилация е процедура, която все повече мъже и жени предпочитат в борбата с нежеланото окосмяване. Въпреки това предимствата й пред традиционните методи, като кола маска и бръснене, все още не са напълно ясни за всички.


Прочети още...

Нова отслабваща процедура без операция?! Имаме я!

Нова отслабваща процедура без операция - Cooltech Define


Прочети още...

Лосионът P50 на Biologique Recherche – Светият граал в козметиката

Технически погледнато, това даже не е лосион, а по-скоро тонер, P50 е течност, която ексфолиира и балансира всеки тип кожа.


Прочети още...

Няколко причини да използвате зелен чай върху лицето си

На всички ни е известно, че зеленият чай е една от най-здравословните напитки. Древната азиатска напитка може да засили паметта и концентрацията ви, да подобри енергийните ви нива, да подобри имунитета и много други. Когато става въпрос за здравето на кожата, зеленият чай се оказва, че може да забави стареенето, да я защити от вредните UV лъчи, да подобри тена и да намали появата на акне.


Прочети още...

Назад

Търсене

Теми

Сподели

  • social_icon
  • social_icon
  • social_icon
  • social_icon
  • social_icon

Добре дошли!
Добро пожаловать!
Wellcome!