Продукти

Как да се грижим за кожата на лицето

Защо и как да се грижим за кожата на лицето

важни стъпки:

Кожата е орган, който живее,  функционира, уврежда се, боледува и старее. Голямата ѝ повърхност  (1.5-2 кв. м. при възрастен човек), особено откритите части, я правят най-силно атакуема от околната среда – високи и ниски температури, слънце, вятър, ултравиолетови и други лъчи, цигарен дим, производствена и битова химия. Ето защо, козметиката, възникнала в древността като „изкуство за разкрасяване“, днес има за цел да запази или възстанови здравето на тялото, да прикрие и дори да отстрани съществуващи „дефекти“. Защото външният вид на човек влияе върху неговото самочувствие, поведение, трудоспособност, контакти. А  доброто състояние на кожата, нейната жизненост и блясък, говорят за доброто физическо и психическо здраве.

Как да се грижим за кожата на лицето си, за да бъде тя здрава и да отдалечим естествения процес на стареене? Безспорно, генетиката, здравословният начин на живот – хранене, спорт, достатъчен сън, емоционален баланс – всички те  играят важна роля за доброто състояние на кожата, но сами по себе си не са достатъчни. Нужна е и външна намеса с козметичните средства и професионалните козметични терапии. Чрез тях почистваме кожата, защитаваме откритите части, активираме физиологични процеси, възстановяваме храненето на клетките и способността им да свързват и задържат вода.

Козметични средства

Те трябва да се прилагат внимателно, според типа кожа и нейните нужди, за да не се стигне до увреждане. Основните стъпки за ежедневна грижа за кожата в домашни условия са следните:

♦ Първо и основно, е почистването на кожата сутрин и вечер – от прах, секрети, грим, бактерии. За околоочния контур се използват двуфазни продукти или мицеларна вода, а за кожата на лицето и шията – тоалетно мляко (при сухи и чувствителни кожи) или почистващ гел/пяна (за смесена и мазна кожа). За да премахнем повърхностно – активните вещества от почистващите продукти и за да нормализираме  PH  на кожата е нужно да тонизираме с подходящ  тоник  или  мицеларна вода.

♦ Втората стъпка е нанасяне на крем за околоочния контур. Тази зона е с богата мимика, кожата е тънка, затова е добре противостареещата грижа да започне първо там.

♦ Много интересни и ефективни са серумите, които се нанасят преди козметичните кремове. Те са високо концентрирани продукти на водна или маслена основа, съдържащи около 10 пъти повече биологично-активни вещества от кремовете. Молекулите, заложени в тях, са толкова малки, че могат да проникнат в дермата (за разлика от кремовете, които образуват защитен слой върху най-външния кожен слой – епидермиса). Ето защо, те се справят с козметичните „дефекти“ много по-бързо. Серумът може да се използва и самостоятелно, но в комбинация с подходящ крем действието му се усилва, тъй като крема предпазва серума от изпаряване.

♦ Следваща стъпка е нанасяне на крем за лице и шия – хидратиращ, подхранващ, матиращ, успокояващ, с избелващ ефект или с UV защита. Много от марките козметика предлагат и нощни кремове, с по-богата текстура и по-силни активни съставки, които обаче могат да се разрушат от UV лъчите, ако нанесем такъв крем през деня. Важно е да се отбележи, че някои нощни кремове могат да съдържат Ретинол – една изключително ефективна съставка за борба със стареенето. Ако използвате такъв нощен крем, изключително важно е през деня да нанасяте продукт с UV защита, тъй като Ретинолът ускорява кожния метаболизъм, правейки кожата податлива на увреждане.

♦ Употребата на фотопротектори вече е препоръчителна не само, когато използвате продукти с Ретинол или когато излизате навън в слънчеви дни. Някои проучвания показват, че слънчевите лъчи могат да проникнат и през стъклата на прозорците, така че, ако искате да сте сигурни, че правите най-доброто за предпазване на кожата си от преждевременно стареене, включете в дневния си режи и употребата на фотопротектор.

Допълваща домашна грижа

♦ Пилингът (от английски peel – излющване) е процедура, представляваща  почистване на мъртвите клетки на кожата, които се натрупват по повърхността ѝ  и ако не ги премахнем от там, правят тена ни мътен и безжизнен. Добре е да правим пилинг веднъж седмично (в зависимост от използвания продукт, може да се прави по-често или да се оставя по-дълъг период между третиранията)

♦ В домашни условия можем да нанасяме и подходящи маски (1-2 пъти седмично). Те ще повлияят на общия тонус на кожата, ще подпомогнат изглаждането й и могат да имат моментален видим ефект. За да се насладим на силното им действие, е добре предварително да почистим кожата от замърсявания, да я тонизираме и да си направим пилинг (скраб, гомаж).

Професионални козметични терапии

Колкото и скъпа козметика да използваме у дома, ако тя не се съчетае с ежемесечна  или ежеседмична професионална грижа, няма да постигнем задоволителен за нас ефект. Професионалните апаратни и мануални терапии могат да ни помогнат да се справим с проблеми като пигментации, нежелано окосмяване, изглаждане на бръчки и повдигане на лицевия контур, заличаване на белези, премахване на кожни образувания, почистване на комедони, възстановяване след слънчево изгаряне и т.н. Те могат да използват различни видове ток, радиовълни, лазерни лъчи, ултразвук, затоплящи или крио-процедури, дермабразио, химични пилинги, масажи… Терапевтите, работещи в салоните за красота могат най-добре да ви ориентират от какви процедури и продукти се нуждаете, за да сте винаги с добро самочувствие, уравновесени и с добри социални контакти.

И за завършек – една прекрасна мисъл на великия Руски писател Чехов: „У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата и мислите.“