Любопитно

Хигиената в салоните за маникюр – на какво да обърнем внимание

В забързаното и натоварено ежедневие, времето прекарано в салона, когато се оставяме на грижите на друг, обикновено ни действа успокояващо и зареждащо. Повечето хора чакат този момент с нетърпение и когато отидат на място в салона, рядко се замислят за хигиената. А нейното ниво и спазването на професионални стандарти е изключително важно!

Лошата хигиена, за съжаление, крие риск от заразяване с гъбички, вируси или неприятни бактериални инфекции. Това не трябва да ви отказва да посещавате салон за маникюр и педикюр! Просто бъдете по–внимателни, следете за добрата хигиена в салона, който сте избрали и изисквайте потвърждение, че здравето ви е в безопасност.

Ето няколко съвета за какво трябва да следите:

Огледайте се, обърнете внимание на детайлите.

♦ Това важи както за самото помещение, така и за работното място на маникюристите и педикюристите. Салонът трябва да е безупречно чист.

♦ Загледайте се дали маникюристите носят униформа, престилка и лични предпазни средства /маска и ръкавици за еднократна употреба/.

♦ Опитайте да погледнете инструментите. Изглеждат ли ви чисти? Къде се съхраняват те?

Уверете се в добрата дезинфекция и стерилизация.

♦ Дезинфекцията и стерилизацията са два процеса, които са различни по метод и начин на провеждане. Те взаимно се допълват, но не се изключват и не се заменят!

♦ Само след коректно изпълнен комплекс от дезинфекция и стерилизация, инструментите могат да се смятат за абсолютно безопасни.

Уверете се в еднократната употреба.

♦ Колкото повече еднократни инструменти се използват, толкова по–добре за вас.

♦ Обърнете внимание дали еднократните консумативи се хвърлят след работа при всеки клиент.

Може всичко до тук да ви звучи прекалено, но все пак периодът за излекуване на често срещани инфекции може да бъде над 6 месеца, които със сигурност искате да си спестите.

Ние в Спа център Seaside изключително много държим на всички тези мерки – при нас стерилизирането на инструментите се извършва в автоклав (предназначен за стоматологични и болнични заведения),  за почистване и дезинфекция на инструментите, които не могат да бъдат загрявани в автоклава, използваме сертифицирана ултразвукова вана с UV светлина, а професионалните препарати, с които почистваме, са съобразени с най-високите медицински стандарти за дезинфекция.

Считаме, че да се прави компромис с хигиената е недопустимо!