Процедури

Въздействието на Лимфодренажния Масаж на Лице

Лимфо-венозния дренаж на лице играе важна роля за здравето и красотата

Лимфо-венозният дренаж на лице е една сравнително нова методика на работа. Този иновативен подход е базиран на проучвания, изследвали взаимовръзката между възстановяването на човешкия организъм и добрата работа на лимфната система. Лимфодренажната масажна техника е разработена в средата на 20 век от френския учен Паскал Кош. Той забелязал, че отоците изчезват, когато се прилага периодично масажиране по посока на лимфния поток. Прилаганите масажни техники се оказали ефективни и при пациенти с венозна недостатъчност.

Какво е важно да знаем за лимфната система?

Лимфната система се разпростира през почти всички наши тъкани, за да позволи обмяна течности между клетките. Лимфата участва в обмяната на веществата, като подпомага неутрализирането и извеждането от организма на отпадналите продукти от обменните процеси, болестотворните агенти, отровите и излишните течности. Освен това, тя е съществена част от имунната система, като се бори с инфекции и произвежда бели кръвни клетки. Състои се от лимфни капиляри, лимфни съдове и лимфни възли. За разлика от кръвта, която циркулира непрекъснато, задвижвана от сърцето, лимфата се движи само в една посока от периферията на тялото към сърцето, като нейното движение се осигурява единствено от съкращаването на мускулите. Това е причината за  появата на лимфен застой при хора със слаба физическа активност. Установено е, че при масаж движението на лимфния поток се усилва 20 пъти.

Как да подпомогнем работата на лимфната система?

Задръстването на лимфната система е между основните фактори, причиняващи до възпаления и редица други заболявания. Ако лимфата не тече добре, клетките се отравят от собствените си отпадъци и лимфната течност става токсична, предизвиквайки умора, подуване, инфекции или възпаление. Комбинацията от нездравословно хранене, заседнал начин на живот и токсична среда допринасят за неблагоприятната работа на лимфата. Добрата новина е, че можем да направим бързи подобрения във функцията на лимфната система с няколко лесни лесни промени в начина ни на живот. Правилният лимфен поток изисква дълбоко дишане и движение на тялото, прием на достатъчно количество вода, здравословно хранене и ниски нива на стрес (отпадните продукти на хормоните, борещи се със стреса, са киселинни, а киселинната среда в тялото води до задръстване на лимфата).

Въздействието на лимфодренажния масаж на лице

Днес лимфодренажния масаж на лице се прави с цел бързо освежаване, изчистване на токсините и подмладяване на кожата. Важно е да се отбележи, че това е техника, която работи уникално добре за отстраняване на подпухналостта, отоците и уморения и вял вид на кожата. Ценността на този масаж е свързана с това, че не просто дава красота на лицето и подмладява, а и че въздейства изключително благоприятно върху здравето на клетките, тъканите и на организма като цяло. Специфичният лимфодренажен масаж на лице се изпълнява в синхрон с индивидуалния ритъм на всеки клиент – от голямо значение са темпото, дълбочината и силата на натиска, както и от конкретните масажирани зони. Само терапевти, преминали специално обучение, могат да изпълняват правилно този масаж и само тогава може да се гарантира неговият ефект.