Любопитно

Как да хидратираме кожата – като пием повече вода кли като използваме хидратиращ крем?

Има много причини да пием вода:  тя е освежаваща, помага на мозъка ни да функционира, поддържа нивата на енергия, регулира телесната температура, подпомага храносмилането или казано накратко – тя е важна за здравето ни. Но “..хората не са като растенията. Кожата ни не щръква (както листата на цветята), когато пием вода..”, казва д-р Кейти Рoдан, дерматолог от Сан Франциско и един от авторите на книгата “Напишете на кожата си рецепта за разнообразие”(1). Всъщност, казва тя, когато вие изпиете водата, тя не отива директно в кожата, а минава през стомашно-чревния тракт, абсорбира се в кръвта и се филтрира от бъбреците. Едва тогава тя хидратира клетките”. Излиза, че приемът (пиенето) на вода хидратира кожата ни индиректно, а за директната хидратация трябва да предприемем и други стъпки.

Какво работи

Типа кожа, дали е суха или мазна или някаква компилация от двете, се определя основно от Вашите гени. От там нататък нивото на влага в кожните слоеве зависи от това на какво е изложен повърхностния липиден слой, който е предназначен да задържа влагата вътре в кожата, докато същевременно не пропуска навлизането на бактерии и други дразнители. Когато този липиден слой е компрометиран, кожата може да стане дехидратирана или зачервена и сърбяща.

Като ограничите излагане на елементи като:

ниска влажност на въздуха, силни ветрове, суха горещина, висока надморска височина, силно слънце, алкохол, често вземане на вана и избягване на твърди сапуни и силни химически препарати (с висока киселинност или висока алкалност), вие можете да предотвратите загубата на естествените масла (липиди) от повърхностния слой на кожата. Според д-р Лесли Бауман, професор по дерматиология от университета на Маями, “Диетата също би могла да играе роля в укрепването на кожата и способността й да задържа влага”.

Храни, които са богати на незаменими мастни киселини, съдържащи се в орехите, лененото семе, сьомгата и зехтина, могат да помогнат на кожата ви да се поддържа хидратирана. Проучване (2), направено в Института за Експериментална Дерматология в Германия показва, че жени, които за приемали добавки, съдържащи ленено семе или масло от пореч (2.2 g/ден), за 12 седмици са подобрили значително хидратацията на кожата си, като същевременно грапавините и неравностите са се загладили. Здравословно хранене, включващо 3-5 порции  храни богати на полиненаситени мастни киселини (част от тях са изброени по-горе) са достатъчни за поддържане на нормален липиден слой на здрава кожа, но ако страдате от изключително суха кожа или екзема, можете да помислите за прием на добавки с ленено семе и/или масло от вечерна иглика или пореч – всички те са добър източник на незаменими мастни киселини (за правилния им прием прочетете етикета или придружаващата листовка).

Най-бързо възстановяващо средство

Подходящият хидратиращ крем е най-бързото средство за подобряване на влажността и на това как изглежа и как усещате вашата кожа. Нанасяйте го два пъти на ден, за да подобрите силно дехидратираната си кожа. Трите ключови съставки, които да търсите включват: стеаринова киселина, емолииращи серамиди и, колкото и странно да ви звучи, холестерол. Холестеролът, когато е нанесен върху кожата, няма да повлияе нивата на холестерол в кръвта, но ще помогне за възстановяване на липидния баланс на вашата кожа. Всъщност, ако приемате лекарство, което сваля холестерола, то то е най-вероятно и една от причините за сухата ви кожа – в такъв случай крем, богат на холестерол може да се окаже решение на проблема.

 

Тези ефективни хидратиращи съставки могат да се намерят в много продукти – от почистващите препарати до кремовете. Има ги в различни ценови диапазони, което ги прави достъпни за всекиго. Без да отрича многобройните ползи за водата за вашето здраве (и за кожата в това число), когато говори за непосредствената бърза хидратация на кожата, д-р Родан казва: “няколко мазки хидратиращ лосион или крем за лице могат да направят повече за вашата кожа, отколкото половин литър вода”(1).

 

Експресна хидратация на кожата можете да постигнете и с професионалните процедури в козметичните центровете и салоните за красота. Там най-добре ще Ви посъветват кои продукти са подходящи за бързо възстановяване на Вашата кожа. Ако желаете съвет, имате нужда от дълбоко хидратираща професионална терапия или продукти за домашна грижа,  квалифицираните козметици в Спа център “Seaside” са на Ваше разположение. Час за процедура можете да запазите на телефони: 053/310-110 или 0888/10-90-90.